2009. január 8., csütörtök

Fahéj - Az egészséges fűszer

Minap kaptam egy nagyon érdekes hírlevelet, melyben a fahéjat, mint egészséges fűszert mutatják be. Bevallom, nem is tudtam, hogy ennyi mindenre jó. Nem tudom magamban tartani, muszáj megosztanom veletek is. Íme...

Mind amellett, hogy kíváló fűszer - kellemes aromája finom, mégis intenzív, íze jól meghatározható, illatos és meleg, kicsit csípős -, a népi gyógyászatban és az aromaterápiában régóta használják. Egyike az első fűszereknek, amit a XV-XVI. századi expedíciók során felleltek. A valódi fahéj Srí Lankán őshonos. A babérfélék családjába tartozó fa szárított kérge.

A kéreg antibakteriális, összehúzó, szélhajtó, görcsoldó és hányáscsillapító. Az illóolaj pedig antibakteriális, antivirális és antifungális hatású. Segíti az emésztést, ezért enyhíti az emésztési zavarokat, a kólikát, a hányingert és a bélszelek túlzott távozását. Kérgét és olaját a népi gyógyászatban gyakran használják étvágytalanság, hasmenés, gyomorgörcs, emésztési zavarok, hányás, menstruációs panaszok, meghűlés, asztma, lumbágó stb. panaszok kezelésére.
Teakeverékként segíti az étvágy és emésztés javulását, erősíti a gyomrot, javítja a szájüreg gyulladásos folyamatainak (fogíny- és szájnyálkahártya) gyógyulását. A gasztronómiában nem csak aromás íze miatt adagolják szívesen süteményekhez és tortákhoz, hanem azért is, mert segít megemészteni a zsírokat. Egyéb kedvező tulajdonsága, hogy a benne lévő tannin miatt megállítja a vérzést és a hasmenést. Javítja a vérkeringést, ezért csökkenti a hűléses betegségek tüneteit. Ellazítja a méhet, ezért csökkenti a menstruációs panaszokat. Fokozza a libidót és a szexuális teljesítményt is. Fokozza az inzulin hatékonyságát, javítja a glükóz toleranciát, húszszorosára növeli a cukoranyagcsere folyamatát. Megelőzi a vércukorszint ingadozását azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülését. Ettől kevesebb ételbevitelre van szüksége a szervezetnek. Továbbá növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Egyes kutatók azt a tényt sem tartják kizártnak, hogy a fahéj inzulinhelyettesítőként is szerepet játszhat a II. típusú diabétesz kezelésében. Sokkal egészségesebb és háromszor magasabb tápértékű lehetne étrendünk, ha több gyógy- és fűszernövényt használnánk.

Szóval ilyen sok mindenre jó. Bevallom, én ezt eddig nem tudtam, de ezek után tudatosan törekedni fogok arra, hogy minél többször használjam.

Aki már alig várja, hogy kipróbálja ennek a csodálatos fűszernek a jótékony hatását, íme egy recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető.


Fahéjas muffin

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
3 savanykás alma
12,5 dkg cukor
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
fél dl tej

Elkészítés:
A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffin formát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffin formába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

Tápanyagtartalom egy adagban:energia: 665 kcal (2780 kJ), fehérje: 12,38 g, zsír: 28,6 g, szénhidrát: 88,4 g, koleszterin: 160,3 mg, rost: 6,55 g, C-vitamin: 5,15 mg, B12-vitamin: 0,2 mg, kalcium:170,69 mg, vas: 4,4 mg, nátrium: 523,18 mg.
(A fahéjkéreg illóolaj nem toxikus, közepesen irritálja a nyálkahártyát, erősen érzékenyítő! Nem alkalmazható 5 éves kor alatti gyermekeknél, várandóság idején, valamint fahéj- és/vagy perubalzsam allergia esetén! Hosszantartó használata érzékeny bőr esetén bőrpír kialakulását okozhatja.)

Nincsenek megjegyzések: